Klik hier om terug te keren naar de informatiepagina

Op deze pagina vindt u meer informatie over de pompoenen die

Kwekerij 't Luykinkbosch


kweekt.

Pompoeneninformatie
Algemeen Soorten Teeltproces Wist u dat? Recepten
Hieronder vindt u verschillende informatie over pompoenen, zoals een algemene beschrijving, teeltinformatie en wetenswaardigheden:


Algemeen


kalebas (3K) Sortering
kalebassen


top


Soorten


Er zijn heel veel verschillende soorten. Het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden is die tussen pompoenen en kalebassen. Simpel gezegd zijn de grote soorten pompoenen en de kleine kalebassen. Dit gaat echter lang niet altijd op, net als het idee dat pompoenen eetbaar zijn en kalebassen voor de sier. In veel gevallen zijn kalebassen namelijk ook eetbaar. Welke soorten specifiek gekweekt worden om te eten kunt u op de kwekerij uiteraard navragen!
Onder pompoenen vallen onder andere de grote geel/oranje 'halloween'. Deze pompoen is rond met ribbels en geschikt om uit te hollen. Een pompoensoort die bijzonder smakelijk is, is de muskaatpompoen.
Onder kalebassen vallen de meeste kleine soorten. Deze zijn er in allerlei vormen en kleuren. Ook de zogenaamde 'turkse muts' valt onder de kalebassen. Deze soort met een 'muts' is in verschillende kleuren te vinden, maar voornamelijk in oranje/rood. Ook lagenaria's (fleskalebassen) zijn kalebassen. Deze soort valt op doordat hij het beste groeit en de mooiste vorm krijgt wanneer hij 'hangt'. Op de kwekerij is deze soort te bezichtigen in onze lagenariatunnel, waar verschillende lagenaria's hangen.

Hieronder volgen enkele soorten sierfruit:
Sierfruit
Pompoenen Sierkalebassen
AtlanticGiant (14K) ConnecticutField (4K) turksemuts (49K) YellowCrookneck (36K)
Atlantic Giant Connecticut Field Turkse Muts Yellow Croockneck




MuscadedeProvence (37K) Jarrahdale (28K) Warzenmischung (37K) Kronenmischung (32K)
Muscaatpompoen Jarrahdale Mix gewrat Mix kronen




Fleskalebassen Hubbard
marenka (9K) speckswan (12K) BlueBalet (28K) GreenHubbardwarted (29K)
Marenka Speckled Swan Blue Balet Green Hubbard

top


Teeltproces

Kalebassen en pompoenen zijn ťťnjarige planten. Voor het beste resultaat moeten de zaden binnen worden voorgezaaid bij een temperatuur rond de 20 graden in de maand april. Wanneer de eerste bladeren beginnen te groeien kan de plant worden uitgepoot in de volle grond. Verstandig is echter wel te wachten tot na half mei (ijsheiligen) aangezien de planten niet tegen vorst kunnen.
Uiteraard is het resultaat van verschillende omstandigheden afhankelijk. Belangrijk is dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt, maar ook dienen voldoende insecten aanwezig te zijn voor een goede bestuiving.
Over het algemeen zijn de vruchten in de maand september rijp om te oogsten. Een kalebas/ pompoen is rijp wanneer deze 'hard' is. Wanneer de vrucht nog zacht aanvoelt kunt u hem beter laten zitten, de vrucht zal anders binnen de kortste tijd verrot zijn, terwijl een rijpe vrucht (met enig fortuin) meerdere maanden goed blijft.

Hieronder volgen enkele foto's van de kalebassen zoals deze in de lente op de kwekerij er bij stonden:

Kalebassenland 1 (111K)

Kalebassenland 3 (75K)

In de tunnelkas van de kwekerij zijn tevens een speciaal soort kalebassen te vinden, namelijk cucumis
hieronder een foto van deze planten:

Cucumis (28K)

top


Wist u dat?

- Pompoenzaadjes kunnen geroosterd worden als snack.
- Pompoenen bestaan uit 90 % water.
- Pompoenen bevatten beta carroteen en vitamine A.
- Pompoenbloemen kan je eten.
- Pompoenen komen origineel uit Centraal Amerika.
- Pompoenen worden ook gebruikt als voedsel voor dieren.
- Pompoenen worden gebruikt voor soepen, broden en desserts.
- Vroeger werden pompoenen gebruikt als korst voor een pompoentaart, niet als vulling.
- Pompoenen werden vroeger gebruikt om sproeten tegen te gaan en tegen slangenbeten.
- Het gewicht van een pompoen kan variŽren van 1 pond tot wel 1000 kilo.
- De naam "pompoen" komt van "pepon", het griekse woord voor "grote meloen".
- "The Connecticut Field" variatie is de traditionele Amerikaanse pompoen.
- Native Americans roosterde lange strippen van de pompoen in een open vuur.
- Colonisten verwijderde het dekseltje; verwijderde de zaden en vulde de binnenkant met melk, specerijen en honing. Dit werd gebakken in hete as en is het originele recept van de pompoentaart.
- Native Americans pletten strippen pompoen, droogde ze en gebruikte ze als matten.
- Native Americans gebruikte pompoenzaden als voedsel en medicijnen.
- Pompoenen zijn ook heel gezond: 250 gram bevat 180 caloriŽen, veel betacaroteen (die zit in de oranje kleur), calcium, vitamine C en uiteraard voedingsvezel.

top


Recepten


Als u zeker wilt zijn dat u de lekkerste kalebassen en pompoenen gebruikt in uw recepten, kunt u ons uiteraard vragen naar de meest geschikte soorten!!

Kalebassoep

Was en snij ťťn of meer kalebassen in stukken. De schil mag erop blijven. Verwijder de pitten uit het vruchtvlees. Doe een bodempje water in een flink grote pan en voeg daaraan toe: een in blokjes gesneden kleine knolselderij, een grote gesnipperde ui, een prei, een halve theelepel tijm, twee blaadjes basilicum en een halve eetlepel zout. Kook het geheel circa 25 minuten op een middelhoog vuur. Neem hierna de pan van het vuur en pureer de inhoud in de pan onder toevoeging van bouillon(blokjes) en nog wat zout naar eigen smaak. In plaats van zout kan ook wat (afhankelijk van de hoeveelheid soep) tamari toegevoegd worden. Tamari is een product gemaakt op basis van soja. Rasp ook twee middelgrote aardappels door de soep en breng het geheel weer aan de kook onder toevoeging van water. Proef geregeld op smaak. Laat de soep nog 20 minuten op een laag vuur pruttelen. De smaak van de soep is een beetje zoetig en doet denken aan een wortelsoep. Kalebassoep is gezond en bevat een buitengewoon hoog percentage caroteen.

Pompoenbrood

Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
IngrediŽnten: 300 gram suiker, 1 eetlepel olie, 3 eieren, 1 eetlepel geschaafde walnoten, 300 ons bloem, 200 gram geschaafde pompoen, 1/2 theelepel zout, 1 liter spa, bakpoeder, 1 theelepel gemalen kruidnagels, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat. Een grote ronde gietijzeren braadpan. gemberpoeder
Bereidingswijze: Meng eieren, bloem, eieren en suiker met de kruiden goed door elkaar, voeg dan al roerende de spa erdoor tot er een stevig deeg ontstaat. Doe alles in een goed ingevette braadpan, sluit de de pan goed af, en zet de braadpan in een voorverwarmde oven op 300 graden. Het pompoenbrood goed laten afkoelen. Serveer het pompoenbrood met plakjes belegen Goudse kaas.

Pompoenjam

Bereidingstijd: 20 - 30 minuten
IngrediŽnten: 50 gr pompoenvlees, geraspte schil van 1 citroen, sap van 1 citroen, 1/2 theelepel kaneel, 150 - 175 gr rietsuiker, 2 of 3 in heet water met soda schoongespoelde potjes.
Bereidingswijze: Kook de in stukjes gesneden pompoen met de geraspte citroenschil in weinig water gaar. Voeg kaneel, citroensap en suiker toe. Breng voorzichtig aan de kook en laat op een klein pitje indikken totdat een druppel op een koud schoteltje gelijk stolt. Nu is de jam klaar en kan in de potjes, gelijk de deksels erop en even 5 minuten op de kop laten staan. Lekker op een boterham maar ook bij een toetje of bij een stukje vlees.

Pompoenpudding

Bereidingstijd: 20 - 30 minuten
IngrediŽnten: Geschilde, in blokjes gesneden pompoen, 1/2 liter melk, 2 eetlepels suiker, 1 pakje vanillesuiker, fruit.
Bereidingswijze: 1 Kg geschilde en in blokjes gesneden pompoen gedurende 5 ŗ 6 minuten laten koken. Daarna bijna al het vocht afgieten en de brij fijn mixen. 1/2 liter melk en 2 eetlepels fijne suiker toevoegen ( naar smaak ) en dit alles opnieuw aan de kook brengen. 1 pakje vanillesuiker toevoegen en het geheel nog eens laten doorkoken. In kommetjes gieten en versieren met 1 potje uitgelekt fruit. In de koelkast plaatsen tot het afgekoeld is.

Pompoentaart

Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
IngrediŽnten: Voor het deeg: 100 g bloem, 20 g amandelpoeder, 75 g boter, 1 el fijne tafelsuiker, 1 tl geraspte citroenschil, 1 eierdooier, 1 snufje zout,
Voor de garnering: 500 g vruchtvlees van een pompoen naar keuze, 80 g acaciahoning, 2 eieren, 3 tl gemalen specerijen: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember, 1 el bruine rum, 1 el arrowroot, 2 el amandelpoeder,
Voor de taartvorm: 1 klontje boter
Bereidingswijze: Bereid het deeg 3 uur tevoren: doe de bloem in de mengbeker van de keukenmachine. Voeg het amandelpoeder, de boter, citroenschil, suiker, zout en eierdooier toe. Meng alles snel op de hoogste stand tot het deeg zich tot een bol vormt. Bewaar het deeg 3 uur in een plastic zak in de koelkast. Neem het deeg uit de koelkast en laat het ongeveer 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter. Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee. Zet de taartvorm in de koelkast terwijl de garnering wordt gemaakt. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in grove stukken en stoom die 15 tot 20 minuten of tot ze zeer zacht zijn. Schep de stukjes pompoen in de mengkom van de keukenmachine en voeg de eieren, honing, specerijen, rum en arrowroot toe. Meng 1 minuut op de hoogste stand tot een gladde crŤme. Neem de vorm uit de koelkast, bestrooi de deegbodem gelijkmatig met het amandelpoeder en schenk de pompoencrŤme erin. Zet de vorm 50 minuten in de oven. Laat afkoelen, haal de taart uit de vorm en dien op.

top