Klik hier om terug te keren naar de informatiepagina

Op deze pagina vindt u meer informatie over de artisjokken die

Kwekerij 't Luykinkbosch


kweekt.

Artisjokkeninformatie
Algemeen Soorten Teeltproces Wist u dat? Recepten
Hieronder vindt u verschillende informatie over artisjokken, zoals een algemene beschrijving, teeltinformatie en wetenswaardigheden:


Algemeen


artisjok (3K) Artisjok

Artisjokken zijn de grote, gesloten en geschubde bloemknoppen van een distelsoort. De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië en Turkije. Al voor de jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op. Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken van rijkdom. Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse, die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is. Naast groente is de artisjok ook sierproduct zeer geschikt

top


SoortenEr bestaan verschillende soorten artisjokken. Verschillen zijn terug te vinden in kleur en grootte van plant en vrucht.

top


Teeltproces


Artisjokken zijn 'wilde' planten. Hiermee wordt gedoeld op het grote gebied dat de plant in beslag
neemt bij de groei. Onderstaan een aantal foto's van begin juni. Artisjokken zijn overblijvenede
planten. Het verschil tussen planten van het eerste jaar is goed zichtbaar. Eerst een foto van
de planten die zijn overgebleven van het voorgaande jaar. Daarna twee foto's van de nieuwe planten

Artisjokken 1 (114K)

Artisjokken 2 (111K)

Artisjokken 3 (104K)

Foto's van de artisjok-knoppen volgen!!!

top


Wist u dat?


-De artisjok bevat een bittere stof, 'cynarine'.
-Deze stof heeft een positieve invloed op het maagslijmvlies en op de genezing van leverkwalen.
-Artisjoksap is ook de grondstof voor de liqueur 'Cynar'.
-Een artisjok zowel voor sier als consumptie geschikt is
-Een artisjok ziet er goed uit als de blaadjes dicht tegen elkaar liggen en er fris uitzien. Staan de schubben uit elkaar en van de knop af, dan is de knop te rijp en niet geschikt voor consumptie. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn.
-Hoe verser de artisjok, hoe beter de zachte en licht bittere smaak uitkomt.
-De artisjok is gevoelig voor uitdrogen, wikkel de groente daarom in een vochtige theedoek.
-Bewaar de artisjok op een koele plaats 3 dagen in een vochtige doek.
-In de koelkast blijft deze groente 7 dagen goed in een vochtige doek.

top


Recepten

Bereidings-tips:
* als voorgerecht: koude artisjok met vinaigrettesaus of warme artisjok met een mosterdsaus
* gevulde artisjokken: bloemknoppen uithollen en vullen met een salade
* artisjokken met vinaigrette als voorgerecht of bij het aperitief
* artisjokharten in gemengde salades
* artisjokharten op pizza

Voor de meer ervaren kok is er bijvoorbeeld hier
een link om recepten met artisjokken te vinden

Artisjok-idee

Koop per persoon 1 artisjok en spoel die onder de kraan zorgvuldig schoon door met de hand het water ook krachtig tussen de opengetrokken bloembladen door te laten spuiten. Er zijn meerdere mogelijkheden om na het koken de artisjok te bereiden, maar de meest gebruikelijke is de artisjokken afgieten, uit laten lekken en ze aanbieden met een dipsausje. Daar zullen we ons hier voorlopig maar eens aan houden, omdat het op zich heel eenvoudig is.

Bereiding:
Artisjok vergt een lange kooktijd. Normaal is de kooktijd drie tot vijf kwartier. Ze zijn gaar wanneer een bloemblad waaraan wordt getrokken redelijk gemakkelijk loslaat van de bloembodem.
De steel wordt direct onder de bloem verwijderd, voor of na het spoelen, wat u het gemakkelijkst vindt. Steek met een puntig mesje direct onder de bloem in de steel en leg de bloem op haar kant op de zijkant van het aanrecht met de snede boven. Breek de steel geleidelijk af van de bloem, waardoor u de draderigheid van later beschikbaar komende bloemen grotendeels verwijdert. Knip de draden die eventueel nog uit de bloem steken af en doe de artisjokken samen een ruime pan. Vul de pan aan met zoveel water dat de artisjok nagenoeg onderstaat of eventueel gaat drijven. Zet de groente op en breng het koude water aan de kook. U kunt een teentje knoflook toevoegen als u daarvan houdt. Voorlopig verder niets.
Tegen de tijd dat de artisjokken gaar zijn (normaliter drie kwartier)voegt u een beetje zout en het sap van een halve citroen toe. Laat dat samen nog tien minuten doorkoken.

In de tussentijd kunt u (reken per persoon 1,5 eetlepel) een dipsausje maken. Een lekkere dipsaus maakt u bijvoorbeeld van: 1 eetl. biogarde, 1 koffiel. sojacuisine, 1 koffiel. mayonaise, 1 koffiel. olijfolie en klop dat tot een gladde saus. Kruiden met kerrie, paprika, gember, tussen de vingers fijngewreven Provençaalse kruiden, peper en zout. Afwisseling en aanvullingen of weglatingen is aangeraden om te zorgen voor afwisseling.

Wanneer een laag geplaatst bloemblad gemakkelijk los laat zijn de artisjokken gaar. Giet ze af, laat ze eventueel wat afkoelen, en leg dan een artisjok op een bord per persoon. De dipsaus kan apart worden aangeboden.

De onderste bladen die zowat aan de steel vastzaten worden verwijderd. Trek dan van beneden naar boven bloemblaadje voor bloemblaadje van de bloem. Dip het dikke onderstuk in de saus en steek dat deel in de mond waarbij tussen de tanden (of als ze erg mals zijn tussen de lippen) het vlees van de bloem afgetrokken of afgezogen kan worden.
De binnenste bloemblaadjes lonen niet. Die kunnen er af geplukt worden. Nu blijft er een kroon "hooi" over met de bloembodem. Met een lepel kan het hooi verwijderd worden (de aanleg van meeldraden en stampers), waarna het lekkerste deel rest: de bloembodem.

top